Veldwerk

blog Praktijk Inventio

ZIN & ZIJN op blote voeten – Bezinningsreis Bonaire

By | Zingeving | No Comments

Heb jij behoefte om in alle rust te reflecteren en bezinnen op jouw leven, werk en/of relaties? Dan is ZIN & ZIJN op blote voeten voor jou misschien wel het juiste evenement.

Bezinning Bonaire reist in tien dagdelen, verspreid over een week, met jou langs bijzondere plaatsen op het eiland Bonaire. We verblijven op plekken die uitnodigen om stil te staan bij vragen, gevoelens en gedachten. Daarbij begeleiden en ondersteunen wij jou in je zoektocht naar nieuwe inspiratie, naar verbinding en naar perspectief. Wij halen je dagelijks op bij je verblijfadres en brengen je aansluitend weer terug. Wij zorgen naast de begeleiding ook voor de inwendige mens in de vorm van voldoende eten, drinken en versnaperingen.

“Every seashell has a story”

In de tien dagdelen dat we samen reizen staat jouw verhaal centraal. In onze rol als begeleidsters reiken wij jou wegwijzers en handvatten aan op je route waarbij wij jou de keuze laten in wat je wilt verankeren of loslaten. De rode draad in ons programma is tevens gericht op anders waarnemen en het uitbouwen van perspectief.

ZIN & ZIJN op blote voeten is een kleinschalig initiatief ( vijf tot zes personen reizen maximaal mee) waarbij de nadruk ligt op het persoonlijk contact. Ellen van Son en Hanne van Everdink gaven eerder vorm aan dit project en zijn ook jouw begeleidsters tijdens deze reis.

Wij heten jou van harte welkom!. Kijk voor meer informatie op https://www.bezinningbonaire.nl/

Mandala aan de muur

By | Uncategorized | No Comments

mandala geometry foto een “Mag ik je vragen om een digitale foto van één van je mandala’s die op je website staat. Graag in een hoge resolutie”. Dit was de strekking van de vraag in de hartelijke mail die ik een aantal maanden terug ontving. “We hebben al zo lang een open plek in onze woonkamer en kunnen maar geen geschikte afbeelding vinden voor aan die lege muur. Tot we gisteren naar een woonprogramma keken op televisie en we geïnspireerd raakten door het fenomeen mandala’s. Al googelend kwamen we op je site terecht en wisten beiden dat we onze afbeelding voor de lege plek in onze kamer hadden gevonden. Jouw mandala spreekt ons aan”.

Na een periode van warme mailtjes over en weer, ontving ik op een dag een prachtige bos rozen als dank voor mijn medewerking, gevolgd door de foto’s van het nieuwe doek van maar liefst 1.80 m x 1.80 m, hangend aan de muur in de huiskamer. De muur die zo lang leeg was geweest.

De mensen achter dit verhaal heb ik nooit persoonlijk ontmoet. Het doek heb ik niet in levende lijve aan de muur zien hangen. Toch geeft het nog altijd een warm gevoel als ik naar de foto’s kijk. Wonderlijk hoe er soms een pareltje op je pad komt.

Van (in)kleuren naar ontwerpen.

By | Mandala, Workshops Mandala | No Comments

IMG_0408 (3) Een nieuw verschijnsel is het zogenoemde ‘kleuren voor volwassenen’. Er zijn inmiddels veel boeken te koop met pagina’s die volstaan met patronen, variërend van bloemen tot geometrische figuren. Het lijkt een serieuze vrijetijdsinvulling te worden om, naast het oplossen van de ons zo vertrouwde woordpuzzels en sudoku ‘s, deze kleurplaten te kleuren. (In)kleuren blijkt voor velen een fijne manier om de gedachtestroom even rust te gunnen en uit te breken uit de hectiek van alledag. De stap die achter het (in)kleuren kan liggen is het zelf tekenen/schilderen van creatieve patronen ( in bijvoorbeeld mandala ‘s). De weg van inkleuren naar eigen ontwerp is vaak minder lang dan je denkt en biedt verrassende mogelijkheden. Een goed hulpmiddel hierbij is het vooraf tekenen van lijnen, cirkels ( met liniaal en passer) en eenvoudige figuren ( doodles ).  Zij geven je kaders waarbinnen het ontwerpen/tekenen overzichtelijker wordt. Het zelf creëren is niet alleen leuk om te doen maar geeft ook een andere voldoening dan het kleuren van voorbeelden. Wil je meer weten of een keer meedoen met een workshop? Kijk voor info op http://praktijkinventio.nl/workshop-cursus/ en http://praktijkinventio.nl/agenda/

De overlap tussen mandala’s en gehaakte kleedjes!

By | Mandala, Workshops Mandala, Zingeving | No Comments

IMG_0263Onlangs realiseerde ik mij dat mijn liefde voor het tekenen van mandala’s diep is geworteld in het verre verleden. Tijdens het opruimen van de zolder stuitte ik op een oude koffer met handwerkspulletjes uit mijn tienertijd. Breinaalden, haakpennen, patronen en katoen in alle kleuren. Al bladerend door de boekjes met voorbeelden bedacht ik mij opeens dat het haken van ronde kleedjes veel overlap heeft met het tekenen van mandala’s. Beiden starten in een middelpunt van waaruit de ronde vorm zich ontvouwt. In het haakwerk beginnen we altijd met de eerste lus, in het tekenwerk is dit het tekenen van het middelpunt. Van daaruit wordt het werk vaak opgebouwd volgens een geometrische structuur. De repeterende bewegingen die je maakt bij het het haken, zie je terug bij het mandala tekenen. De passer en het potlood bouwen samen de symmetrische vormen op die vervolgens door middel van herhalende bewegingen worden ingekleurd. Wat is dat toch, die wereldwijde liefde van met name vrouwen, voor het maken en invullen van cirkelvormen? Als je de cirkel beziet als een model van verbinding en eenheid, een vorm waarbinnen je kunt beschermen, koesteren en creatief kunt zijn, dan wordt er veel duidelijk. Het rustgevende gevoel dat het maken van een mooie mandala mij brengt is voor mij identiek aan het gevoel bij het haken van dat ronde kleedje. Wonderlijk, wat een middagje snuffelen op zolder aan zingeving naar boven brengt.

Tekenen in het zonnetje!

By | Mandala, Workshops Mandala | No Comments

mandala zonnebloem tweeDit weekend was het dan eindelijk zover; tijd voor het planten van de eerste voorjaarsviooltjes, de tuinstoelen naar buiten en heerlijk genieten van een mild lentezonnetje op het terras. Voor mij is dit het ultieme moment om te ontspannen met potlood en papier binnen handbereik. Ik laat de passer vrijwel intuïtief over het papier bewegen en begin te tekenen en te kleuren. En dan komen opeens de zonnebloemen tevoorschijn…